donderdag 6 november 2008

'Rosemary's baby' - Ira Levin

Plot: Rosemary en Guy Woodhouse zijn getrouwd en betrekken na lange tijd hun appartement waar ze al sinds ze getrouwd zijn, staan ingeschreven. Van de baas krijgen ze te horen dat de vorige bewoonster, Mrs. Gardenia,is overleden en dat er steeds vreemde dingen gebeurden voordat zij er kwamen wonen. De nieuwe buren zijn Roman en Minni Castevet. Wanneer ze daar aan het eten zijn, komt een gesprek tot gang over een theaterstuk waarin een collaga, Donald, eenrol heeft gekregen die Guy had willen hebben. Op een dag komt Guy blij thuis en verteld dat Donald ziek is geworden en hij de rol krijgt. Dezelfde avond eet Rosemary een pudding die zij van de Castevets heeft gekregen, maar wordt hier een beetje slaperig van en gaat vroeg naar bed. Die nacht droomt ze over Guy die in een kostuum gemeenschap met haar heeft. De volgende ochtend blijkt dat ze ook echt gemeenschap hadden, omdat hij graag een kind wil. Rosemary raaktzwanger en haar huisarts Dr. Hill vraagt of ze na haar vakantie terug wil komen. De Castevets verwijzen haar door naar een vriend van hen: Dr. Sapirstijn. Rosemary heeft pijn in haar buik en Dr. Sapirstijn laat haar een drankje van Minnie drinken. Ze krijgt via iemand anders van een vriend, die onverwachts in coma raakte en daarna is overleden het boek 'All of them Witches'. Wanneer ze het heeft gelezen, ziet ze veel overeenkomsten tussen het boek en haar situatie. Ze vermoedt dat Guy een heks is. Niemand geloof haar en Rosemary wil hulp gaan zoeken, maar dan wordt ze opgehaald door Sapirstein en Guy. Ze weet te ontsnappen en sluit hun op. Dan komen de andere leden van de heksenkring en Rosemary krijgt weeen. Wanneer ze weer bijkomt, hebben ze de baby meegenomen naar de Castevets. Ze zeggen dat de baby de zoon is van satan en dat er is voorspeld wanneer hij geboren zou worden. De baby heeft klauwen, hoorntjes, een staarten gele ogen.
Scene: Het verhaal speelt zich af in Bramford. Het speelt zich vooral af in het appartement.
Theme: Het thema van dit boek heeft te maken met hekserij, duivelse activiteiten en bedrog.
Characters: De hoofdpersoon is Rosemary. Guy is de man van Rosemary. Verder komen Minni en Roman, de buren, en dr. Sapirstein in het boek voor. Hutch is een zorgzame man die veel van heksen afweet.
Point of view: Het verhaal is verteld vanuit een hij/zij perspectief.
Personal opinion: Ik vond het een spannend boek. Normaal houd ik niet zo van fictieve verhalen, maar deze vondik wel leuk. De schrijver bouwde de spanning op door steeds iets meer vrij te laten over het heksencomplot. Ik vond het aan de ene kant wel jammer dat het eindigde met een open einde, omdat ik benieuwd was hoe hij het leven van het 'duivelskindje' zou beschrijven. Door het open einde kan je daar wel je eigen draai aan geven.

Geen opmerkingen: