woensdag 8 oktober 2008

"Harry Potter & The Half-Blood Prince" by J.K. Rowling (samenvatting, gelezen door Edine)

Van dit boek staat geen samenvatting op de computer, omdat ik deze met de hand geschreven heb.

Plot: In dit deel van Harry Potter draait alles om Voldemord, de duistere, maar zeer krachtige tovenaar. In dit deel begint de oorlog echt en gelooft iedereen eindelijk dat hij ook echt terug is gekeerd. Harry begint zijn schooljaar wederom met Ronen Hermione op Hogwarts en daar volgt hij prive-lessen bij Dumbledore. Zo komt hij achter de geheimen van het ontstaan en de jeugd van Voldemort. In het begin van deze lessen vertelt Dumbledore hem over de profetie, waarin te horen was dat of Harry of Voldemort zal moeten sterven. De een zal de ander moeten doden. Mede dankzij de 'Pensieve' van Dumbledore, waarin je gedachten van anderen kunt zien en deze kunt bezoeken, komt Harry erachter hoe professor Slughorn de jonge Voldemort verteldvan Horcruxes. Op deze manier komt Harry erachter dat Lord Voldemort zijn ziel in 7 Horcruxes heeft verdeeld. Zes zitten er verstopt in gewone objecten en de zevende zit in zijn hoofd. Harry zal Voldemort dus 7 keer in gedeeltes moeten vermoorden. Uiteindelijk denkt Dumbledore een Horcrux te hebben gevonden en samen gaan ze er naar toe om hem te vernietigen. Achteraf blijkt dit een neppete zijn en Dumbledore sterft na die gebeurtenis. Ook komende volgelingenvan Dumbledore naar de school. Het eindigt met de dood van Dumbledore en met nog zes te vernietigen Horcruxes..
Scene: Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af op Hogwarts. Verder zijn er nog Hogsmeade, het dorpje dat vlakbij Hogwarts ligt, The Burrow, het huis van de familie Weasly, en de plaats waar Voldemort een van zijn Horcruxes heeft verstopt.
Theme: Het thema is zoals gewoonlijk de strijd tussen goed en kwaad, de strijd tussen Harry en Voldemort. Het enige verschil met de andere boeken is dat de goede kant eindelijk iets heeft gevonden om het kwade mee te bestrijden. Harry ontdekt dat Voldemort zijn ziel in zeven stukken heeft gedeeld, waarvan hij zes stukken in verschillende voorwerpen heeft geplaatst.
Characters: Het hoofdpersonage is natuurlijk Harry. Een ander belangrijk personge is natuurlijk Lord Voldemort, de grootste vijand van Harry. Verder komen er nog een aantal andere personages in voor zoals Ron en Hermoine, de maatjes van Harry, Dumbledore en nog een aantal anderen van Hogwars.
Point of view: Het verhaal is gescrheven vanuit een hij/zij perspectief.
Personal opinion: In het Nederlands lees ik eigenlijk altijd realistische boeken en vind ik fictieve boeken niet zo leuk, maar Harry Potter is een fictief verhaal dat ik wel leuk vind. Het boek heeft een onverwacht einde, doordat het een nep deel van Voldemort's ziel was. Dat vond ik wel leuk bedacht.

Geen opmerkingen: